nieuws


Bike2build   Xycletracx
Datum: 12 februari 2003
Rubriek: Overig

Mountainbike tocht Bad Bentheim

Door: Henk Noordkamp - We hebben een jaar moeten wachten maar zondag 16 februari 2003 is het weer zover. Voor de 5e maal organiseert de Losserse Wielerclub LWC de inmiddels zeer bekende maar vooral mooie Bentheimerwaldtocht. Dit jaar zal de route iets aangepast worden maar uiteraard in positieve zin. Nog meer klimmetjes zitten er in de lange route van 60 km. Het is een must voor alle ervaren en onervaren bikers. De minder ervaren bikers kunnen de korte route fietsen van 45 km. De eerste pauze is wederom op de schitterende binnenplaats van het Kasteel(Slot) van Bad Bentheim.

Voor velen onder ons is dit een plaatsje wat je normaliter niet in deze omgeving verwacht. Van alle eigenaren incl.. de Duitse overheid is wederom toestemming gekregen om de mooie gebieden in de omgeving van Bad Bentheim te doorkruisen. Vele landgoedeigenaren stellen een maal per jaar hun gebied voor ons open om hier onze tocht te mogen rijden. Van de vele deelnemers wordt dan ook verwacht om hier nadien in de afgesloten gebieden niet meer te fietsen.

Bad Bentheim
De machtige burcht van Bad Bentheim is niet uit het stadsbeeld weg te denken. Al eeuwenlang drukt het kasteel zijn stempel op de stad: enerzijds een herkenningspunt, dat reeds van verre te zien is, anderzijds een imposant bouwwerk. De geschiedenis van deze ooit als verdedigingsvesting opgerichte burcht was er n vol afwisseling. In 1050 werd het kasteel voor het eerst in het register van het klooster Werder in Essen genoemd. Vandaag de dag is de goed bewaard gebleven burcht de toeristentrekker van Bad Bentheim, waar jaarlijks meer als 100.000 nieuwsgierigen op af komen. In het kasteel komen diverse bouwstijlen samen: de Romaanse stijl, de gotiek en de renaissance. Onder leiding van Frst Alexis getrouwd met Pauline, prinses zu Waldeck und Pyrmont (de zustervan koningin Emma) is tussen 1883 en 1914 het kasteel verder gemoderniseerd tot een representatieve residentie in de klassieke stijl. Vanaf de 30 meter hoge middeleeuwse (kruit)toren heeft men een prachtig uitzicht over zowel Westfalen, Niedersachsen als delen van Twente (Nederland).

Wij mogen als mountainbikers blij zijn dat de huidige eigenaren Prinz Oscar en Prinz Rheinhard zu Bentheim und Steinfurt de grote kasteelpoorten voor ons openen. Menige biker zal hier nadien met zijn familie een bezoek brengen, om de burcht en zijn omgeving te bezichtigen.

Ook de bij het kasteel horende bossen worden voor een ochtend voor ons opengesteld. Nog een van de twee oerbossen in Europa. De deelnemers worden dan ook met klem verzocht NIET op andere tijden dan tijdens de georganiseerde tocht deze bossen te doorkruizen. Laten we samen er op letten dat onze sport ook de komende jaren in goed overleg met de diverse eigenaren kan worden uitgeoefend, zonder een ander tot overlast te zijn. Wij gaan er dan ook van uit dat de deelnemers zich aan de regels houden, welke door de organiserende verenigingen, eigenaren,NTFU, staatsbosbeheer en natuurmonumenten zijn uitgegeven. Wanneer een ieder zich aan deze voorschriften houdt dan kunnen we nog lang van onze sport genieten.
Het is een tocht welke je onder alle weersomstandigheden goed kunt fietsen. Geen overtollige modderpartijn maar wel de nodige hellingen. Je kunt starten vanaf 09.00 uur tot 10.00 uur bij het clubgebouw van de IJsclub Losser. Dit gebouw van onze zustervereniging is voor de Lossersewielerclub (LWC) sinds jaren het vertrekpunt voor onze ATB tochten. In de naaste omgeving is ruime parkeergelegenheid aanwezig. De tocht is gezien het parcours en zijn lengte een ideale voorbereiding voor het wegseizoen. De Losserse Wielerclub heeft dit jaar maar liefs 80 vrijwilligers ingezet om de tocht vlekkeloos te laten verlopen. De vrijwilligers doen werkzaamheden van parkeer tot oversteekhulp, van uitzetter tot controleur, van inschrijving tot soep uit delen en van controle tot schoonmaakploeg.

De route naar de startlocatie word vanaf de invalswegen van Losser duidelijk aangegeven. De inschrijfgelden zijn conform de NTFU prijzen. Onderweg krijgt u tijdens de lange route twee pauzeplaatsen en de korte route 1 maal. Hier krijgt u een krentenbol en iets te drinken. Deelnemers die na afloop hun startkaart inleveren krijgen een kop erwtensoep.
Voor informatie kunt u bellen Henk Noordkamp 053 538 62 61, Hans Riekert 053 53 88 66 2.Of kijk voor verslagen en foto's van vorig jaar op onze site www.lossersewielerclub.nl onder de rubriek toertochten.

Dit is de laatste veldtoertocht welke dit seizoen in onze omgeving wordt verreden, (m.u.v. Delden 23-02) wij kunnen terugkijken op een seizoen dat goed is verlopen. Er zijn geen problemen geweest met overige gebruikers en of eigenaren. Dit is een groot pluspunt en wij hopen dan ook dat de ATBer zich houdt aan de gemaakte afspraken in onze regio. Deze afspraken zijn oa dat er de zomerdag GEEN georganiseerde veldtoertochten worden verreden in onze mooie omgeving. Deze afspraken kunnen we niet opleggen aan de ongeorganiseerde biker maar wij hopen dat ook zij zich aan deze afspraken zullen houden, om het volgende winterseizoen weer van onze routes en tochten te genieten. Gelijke afspraken zijn er gemaakt met de overheid in Gronau en Bad Bentheim waaronder het gehele grensgebied valt. Ook hier geldt alleen de winterdag georganiseerde veldtoertochten. Inmiddels heeft elke vereniging ongeveer zijn eigen streek waardoor gefietst kan en mag worden. Wij hopen dan ook dat een ieder zich hieraan houdt en we dus geen overkilling van bepaalde gebieden krijgen.

De komende tijd wordt er volop gewerkt aan de vaste ATB route welke door een gewijzigde route waarschijnlijk snel gereed kan zijn. Binnen LWC zijn 4 leden belast met het uitzetten van de route en het bespreken met de diverse eigenaren en instanties. Gezien het vele voorwerk wat hier reeds is gedaan zal de nieuwe route misschien dit najaar geopend kunnen worden.
Door deze wijziging zal de route vermoedelijk iets korter worden maar dit is geen probleem. Aansluiting op andere routes in de regio blijft mogelijk. Onder andere routes in de regio noemen we oa de vaste route op het Hulsbeek en de nieuw te maken route in Dinkelland.
Wij hopen dat vele mountainbikers de weg naar Losser zullen vinden op 16 februari a.s.

 

Heb jij ook een nieuwsbericht, team of route info?!.. organiseert je club een atb tocht?!
Deel het met je mede bikers. Mail het naar ons en wij plaatsen het ! Alvast bedankt !


Copyright © 2000 - 2019  Mountainbike.nl
All rights reserved by Rogier Mensink & Mountainbike.nl CREW Lees onze Disclaimer

Mountainbike.nl is een initiatief van de bikers van eGate Internet Solutions.