nieuws


Bike2build   Xycletracx
Datum: 1 augustus 2003
Rubriek: Wedstrijden XC

NK wordt een spektakelstuk

ZOETERMEER | Zoetermeer is zaterdag 16 en zondag 17 augustus het epicentrum van de mountainbikesport in Nederland. Rond wintersportcentrum SnowWorld in het Buytenpark wordt het Nederlands kampioenschap gehouden.

Martin Pieterse is samen met Aad Treurniet van Wielerpromotie Het Groene Hart verantwoordelijk voor de organisatie. Een ideale combinatie, aldus de inwoner van Berkel. "Aad als mountainbike, ik als jurylid."

Pieterse loopt al wat jaartjes mee. Tijdens het NK in Bergschenhoek, begin jaren negentig, was hij er al bij. De afgelopen jaren nam hij de organisatie van vier topcompetitiewedstrijden in Bergschenhoek en Zoetermeer voor zijn rekening. Gebrek aan sponsors was er de oorzaak van dat in 2000 de laatste en ook enige topcompetitiewedstrijd in Zoetermeer werd gehouden.

"De organisatie was geen probleem, geld helaas wel", zegt Pieterse. Maar de enige topcompetitiewedstrijd in Zoetermeer smaakte naar meer. Bij Wielerpromotie Het Groene Hart, maar ook bij de gemeente Zoetermeer. "Op een gegeven moment zijn we benaderd met de vraag of we toch niet opnieuw een groot mountainbikeevenement konden organiseren. Zoetermeer wil graag op de kaart als sportstad en de gemeente vond een evenement als dit daarbij uitstekend passen. Met de afdeling communicatie zijn we rond de tafel gegaan om te kijken op welke manier de gemeente ons kon ondersteunen."

Groot
Besloten werd het maar meteen groot aan te pakken. Zoetermeer stelde zich kandidaat voor het NK. "Omdat dat ons makkelijker leek bij het vinden van sponsors", aldus Pieterse.
Van de KNWU kreeg Zoetermeer verrassend snel de organisatie voor het nationaal kampioenschap toegewezen. "Dat was niet gebeurd als we ons als organisatie niet bewezen hadden. We hebben natuurlijk een aardige staat van dienst opgebouwd met vier topcompetitiewedstrijden. Bovendien hebben we in Zoetermeer een prachtig parcours liggen. Een parcours dat niet zou misstaan bij een Worldcupwedstrijd. Met alles erop en eraan, met een totale stijging per ronde van 203 meter."

Het vinden van sponsors bleek zoals verwacht minder lastig. Pieterse: "Het NK spreekt veel meer aan bij de mensen. Het heeft een grote uitstraling, is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Een topcompetitiewedstrijd is ook mooi, maar daar zijn er wel vijf van in Nederland. Neem de belangstelling van de NOS. Die zendt beelden van drie topcometitiewedstrijden uit en je mag blij zijn als dat vijf, zes minuten per keer is. Bij het NK is dat gegarandeerd twaalf minuten. Dat maakt een NK dus veel interessanter voor een sponsor."

Uniek
Het NK wordt vrijdag 15 augustus voorafgegaan met een Four Cross in SnowWorld. "Uniek", zegt Pieterse. "Een Four Cross is een wedstrijd in de sneeuw met in dit geval een afdaling van 210 meter. Vier renners gaan gelijk naar beneden. In de eerste manche telt de tijd, in de tweede manche wordt gereden volgens het knock-out systeem. Uiteindelijk blijven er vijf renners over die drie manches afwerken. Het wordt heel spectaculair. We hopen op tachtig deelnemers. Inmiddels hebben we zo'n veertig inschrijvingen. Bij de KNWU hebben we geprobeerd om er ook een NK van te maken, maar de wielerbond ziet deze wedstrijd meer als een try-out."

Copyright 2003 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden


 

Heb jij ook een nieuwsbericht, team of route info?!.. organiseert je club een atb tocht?!
Deel het met je mede bikers. Mail het naar ons en wij plaatsen het ! Alvast bedankt !


Copyright © 2000 - 2019  Mountainbike.nl
All rights reserved by Rogier Mensink & Mountainbike.nl CREW Lees onze Disclaimer

Mountainbike.nl is een initiatief van de bikers van eGate Internet Solutions.